Sklopovska implementacija bilateralnog filtra : diplomski rad - Čevapović, Filip (F. Čevapović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Digitalna obrada signala s vremenom postaje sve složenija i postavlja sve veće zahtjeve na sklopovlje. Obrada video signala se posebno ističe budući da je potrebno obrađivati relativno veliku količinu podataka u točno određenim vremenskim intervalima. FPGA sklopovi su ovdje našli svoju primjenu zbog mogućnosti postizanja velikih brzina rada korištenjem paralelne odnosno protočne strukture. U ovom radu je na FPGA sklopu implementiran bilateralni filtar, koji se koristi za obradu video signala, odnosno slike, i to prvenstveno za uklanjanje šuma. Iako vrlo sličan Gaussovom filtru, bilateralni filtar ima tu prednost da, unatoč zamućenju slike, čuva oštrinu rubova. Razvijeni filtar ima paralelnu odnosno protočnu strukturu, što znači da na svaki rastući brid takta na izlazu generira novi piksel filtrirane slike. Filtar je implementiran na FPGA sklopovima familije Virtex 5 proizvođača Xilinx, Inc. Na ovim sklopovima postignuta je frekvencija rada od 50 MHz, koja omogućuje filtriranje video zapisa razlučivosti 1600x1200 piksela s osvježavanjem od 25 slika u sekundi.