Istraživanje strukture vektorskog upravljanja sinkronog stroja s trajnim magnetima implementirane u pretvaraču S120 : diplomski rad - Liebhardt, Adriano (A. Liebhardt, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Automatizirani procesi unaprjeđuju industrijsku proizvodnju. Važan dio elektromotornih pogona su sinkroni strojevi s trajnim magnetima. Najčešće se koriste za sustave u kojima je potrebna preciznost i pozicioniranje. U laboratorijskim uvjetima istraženo je vektorko upravljanje sikronim strojem s trajnim magnetima. Naglasak je stavljen na poboljšanje dinamičkih svojstava motora optimizacijom triju regulatora prisutnih u upravljačkoj petlji: regulator struje, brzine i pozicije. Optimizacija je provedena eksperimentalnim metodama. Zaključeno je kako se pažljivo odabranim parametrima regulatora mogu značajno unaprijediti svojstva upravljanog elektromotornog pogona. Bitno je napomenuti kako je za uspješnu optimizaciju upravljanja pogonom od iznimne važnosti znati točne parametre procesa i zahtjeve sustava prema kojima se treba prilagoditi upravljanje. Upravljanje pogonom izvedeno je direktno putem frekvencijskog pretvarača, ali i putem PLC-a te vizualizacijskog sučelja.