Modeliranje susjednih elektroenergetskih sustava za potrebe proračuna tokova snaga : diplomski rad - Mance, Matija (M. Mance, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu razrađene su tri najpoznatije metodologije određivanja nadomjesnih vanjskih modela za vanjske mreže, WARD, REI i ULF. Budući da je primjena vanjskih nadomjesnih modela najčešća u modeliranju ekvivalenta vanjske mreže za potrebe proračuna tokova snaga i analizu sigurnosti, ovaj diplomski rad se bavi upravo određivanjem takvih vanjskih ekvivalenata. Proračunom WARD ekvivalenta, temelja praktičnog dijela rada, na dijelu elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske (16 čvorišta), dobiveni su očekivani rezultati. PSS-om je dokazano da se mreža može ekvivalentirati na ovakav način jer su kao konačna potvrda ispravnosti proračuna jednaki naponi na sabirnicama po iznosu i kutu u odnosu na neekvivalentiranu mrežu.