Upravljanje frekvencijskim pretvaračem vjetroagregata : diplomski rad - Faist, Fran (F. Faist, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu razmatrana je problematika priključivanja vjetroagregata sa sinkronim generatorom na mrežu preko frekvencijskog pretvarača. Frekvencijski pretvarač sastoji se od ispravljača na strani generatora, istosmjernog međukruga s kondenzatorom te izmjenjivača na strani mreže. Simulacijski model frekvencijskog pretvarača, kao i model mreže kreirani su u simulacijskom alatu Plecs. U sklopu rada, u simulacijskom alatu Matlab, kreiran je simulacijski model sinkronog generatora s permanentnim magnetima te je implementirano upravljanje momentom generatora, koje je nadređeno upravljanju orijentacijom rotorskog toka. Upravljanje orijentacijom rotorskog toka zaduženo je za upravljanje ispravljačem. Također, implementirano je upravljanje naponom istosmjernog međukruga, koje je nadređeno sustavu upravljanja d komponentom mrežne struje. Regulacijom d, tj. q komponente mrežne struje postiže se upravljačka veličina korištena za upravljanje izmjenjivačem. Upravljanje orijentacijom rotorskog toka, kao i upravljanje d, tj. q komponentom mrežne struje, temelji se na upravljanju u rotirajućem dq koordinatnom sustavu. Cilj upravljanja je davanje odgovarajuće radne i jalove snage u mrežu uz poštivanje pravila elektroenergetskog sustava. Prikazani su rezultati simulacije pojedinih dijelova sustava, ali i cjelokupnog sustava vjetroagregata.