Optički senzorski sustav zasnovan na Ramanovom nelinearnom raspršenju : diplomski rad - Dražić Šegrt, Ivan (I. Dražić Šegrt, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu dan je pregled te kratko objašnjenje osnovnih pojmova vezanih uz širenje elektromagnetskih valova optičkim vlaknom. Obrađeni su oblici linearnih (elastičnih) i nelinearnih (neelastičnih) raspršenja u optičkom vlaknu. Rayleighevo i Mieovo ubrajaju se u linearna, a Brillouinovo i Ramanovo u nelinearna raspršenja. Nelinearni oblici raspršenja rezultiraju pojavom novih spektralnih komponenti optičkog signala. Dio energije se pobudnog vala se utroši pri nastanku fonona, odnosno vibrirajućih ili rotirajućih molekula koje sadrže određenu energiju, a preostala energija na generiranje fotona različite valne duljine u odnosu na pobudnu. Ramanovo raspršenje stvara spektralne komponente u anti-Stokesovom pojasu (fotoni veće energije od pobudnih) i u Stokesovom pojasu (fotoni manje energije od pobudnih) pri čemu su optičke snage novonastalih spektara temperaturno ovisne. Izveden je distribuirani temperaturni senzorski sustav zasnovan na nelinearnom Ramanovom raspršenju te su provedena mjerenja kako bi okarakterizirali izvedeni sustav.