Određivanje relativnog položaja pokretnog objekta senzorom optičkog toka : diplomski rad - Gavran, Tomislav (T. Gavran, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu provjerava se može li se senzorom optičkog toka (kamera) odrediti relativni položaj pokretnog objekta snimanjem kontinuiranih slika. Ideja za ovakav način određivanja položaja pokretnog objekta dobivena je proučavanjem rada optičkog miša. Provjerava se mogućnost analize pokreta korištenjem algoritama normalizirane kros-korelacije i fazne korelacije. Na početku rada prikazana je teorijska podloga iz digitalne obrade i analize slike koja je potreba za rad i razumijevanje provjeravanih algoritama. Opisana je važnost obrade slike za bolje funkcioniranje algoritama. Pokusi su napravljeni s postepenom primjenom alata za obradu slike, kao što su detekcija rubova i pretvorba slike u binarnu, kako bi se prikazala važnost primjene svakog od njih u postizanju točne procjene pomaka između slika. Na kraju je prikazan prijedlog mikrokontrolerske arhitekture na kojoj je moguće ostvariti sustav za određivanje relativnog položaja pokretnog objekta.