Bežično napajanje korištenjem trećeg namota za napajanje reaktivnom snagom : diplomski rad - Šalković, Ivan (I. Šalković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Predmet istraživanja ovog diplomskog rada, kako teorijski tako i eksperimentalno, bila su tri različita modela bežičnog napajanja. Prvi model koji je bio ispitivan je bio osnovni model bežičnog napajanja s dva namota u kojem su kondenzatori povezani u seriju sa zavojnicama. Treći namot, čija je uloga osiguravanje reaktivne snage, je postavljen na primarni namot te su ispitivane dvije različite topologije modela bežičnog napajanja s tri namota i uspoređene su s osnovnim modelom. Prvi model bežičnog napajanja s tri namota imao je kondenzator spojen u seriju sa sekundarnom i tercijarnom zavojnicom, dok je drugi model imao kondenzator spojen u seriju sa svakom od tri zavojnice. Kako bi se predvidjelo ponašanje svakog od triju modela bežičnog napajanja, napravljeni su simulacijski modeli u programskom paketu Matlab/Simulink, kao Bodeovi dijagrami prijenosnih funkcija svakog sustava. Nakon laboratorijskih ispitivanja, utvrđeno je da najvišu korisnost ima osnovni model bežičnog napajanja s dva namota koja je iznosila 64%. Model bežičnog napajanja s tri zavojnice i dva kondenzatora imao je korisnost od 57%, dok je model s tri kondenzatora imao korisnost od 61%. Navedene vrijednosti korisnosti su niže u odnosu na uobičajene vrijednosti modela bežičnog napajanja za male snage, a glavni razlog tome je što su prisutni visoki gubici u bakru.