Analiza složenosti HEVC postupka kodiranja : diplomski rad - Ostrež, Leon (L. Ostrež, 2015)
Sažetak na hrvatskom: H.265, odnosno HEVC, je norma za kompresiju videosekvenci koja polako počinje zamijenjivati dosadašnju H.264/AVC normu. U ovom radu obrađeni su osnovni elementi kodera: podjela slike, predviđanje slike, tranformacijsko i entropijsko kodiranje, te je norma uspoređena sa prethodnom H.264/AVC normom. Provedena su testiranja u ffmpeg programu na različitim sekvencama koje su kodirane različitim parametrima da bi se vidjelo kako oni utječu na složenost kodiranja i na kvalitetu slike. Utvrđeno je da porast brzine prijenosa povećava vrijeme kodiranja i kvalitetu slike odnosno SSIM i PSNR vrijednosti. Također biranje unaprijed postavljenih postavki utječe na sve segmente. Pokazalo se da je ultrafast postavka dosta smanjuje složenost kodiranja, ali i daje najmanju kvalitetu slike. Medium postavka malo povećava vrijeme kodiranja i kvalitetu kompresije u odnosu na ultrafast, dok slower jako puno utječe na povećanje složenosti i daje malo povećanje kvalitete slike.