Tržišni mehanizmi poticanja obnovljivih izvora energije : diplomski rad - Krstanović, Lucija (L. Krstanović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U posljednjih nekoliko desetljeća, a pogotovo danas, na početku novog tisućljeća, obnovljivi izvori imaju sve veću ulogu u proizvodnji energije. Mnoge zemlje povećano rade na tome da povećaju udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora, koristeći razne metode poticanja istih.Najpoznatija metoda jest metoda zajamčenih cijena koja je već godinama korištena u raznim zemljama diljem svijeta, među ostalima i u Hrvatskoj. No u posljednje vrijeme sve više se priča o alternativnim metodama poticanja obnovljivih izvora energije. Ovaj rad će se baviti baš tim alternativnim metodama poticanja obnovljivih izvora energije te će ih svaku posebno i objasniti. Uz to će biti promotreno kakva su iskustva s poticanjem obnovljivih izvora energije u raznim zemljama u Europi, kao i u Hrvatskoj te prednosti i nedostaci takvih metoda.