Reverzibilna deidentifikacija u video zapisima : diplomski rad - Blažević, Martin (M. Blažević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Deidentifikacija je proces, odnosno tehnika kojom se podaci o osobi mijenjaju na način da se ne mogu povezati s njezinim identitetom, a ovim je radom pružen teorijski opis i programska implementacija jednog mogućeg rješenja problema deidentifikacije osoba u video zapisima. Objašnjeni su i opisani osnovni principi proširene stvarnosti i stvaranja modela virtualnog čovjeka, te alati korišteni za implementaciju programskog dijela. Microsoft Kinect SDK olakšava razvoj aplikacija koje u radu koriste Kinect dubinsku kameru, dok Microsoft XNA Framework 4.0 radni okvir i XNA Game Studio omogućuju rješavanje zahtjevnih zadataka, poput animacije virtualnih likova u 3D prostoru. Identitet osoba u video zapisima prikriva se iscrtavanjem virtualnih 3D likova na mjestima gdje se osobe pojavljuju u videu, a kako je izvornu informaciju potrebno sačuvati, koriste se tehnike steganografije.