Odabir uređaja za pružanje složenih usluga u senzorskoj mreži : diplomski rad - Nikoletić, Luka (L. Nikoletić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Komunikacija stroja sa strojem može obuhvaćati stotine povezanih uređaja. Danas se u većinu novih uređaja ugrađuju senzori koji mogu skupljati podatke iz okoline i pružati neku složenu uslugu. Za bolje iskorištenje infrastrukture potrebno je grupirati uređaje koji pružaju pojedinu složenu uslugu. U radu se navedeni problem modelira kao problem naprtnjače. Zasebno se opisuju pojam senzorske mreže i problem naprtnjače. Za definiranje senzorske mreže definirani su pojmovi senzora, pokretača i pristupne točke. Nakon definiranja senzorske mreže uveden je i pojam složene usluge mreže. Problem naprtnjače je detaljno obrađen kroz osnovni slučaj i vrste izvedene iz njega. Nakon toga su opisane i analizirane metode za rješavanje problema naprtnjače. Slijedi poglavlje gdje je opisana senzorska mreža preslikana na problem naprtnjače i implementirane su neke od metoda rješavanja problema naprtnjače kao algoritmi za grupiranje senzora senzorske mreže za pružanje određene složene usluge. Implementacija algoritama je analizirana i uspoređena s optimalnim načinom rješavanja problema naprtnjače za senzorsku mrežu. Na kraju rada navedeni su zaključci svega obrađenoga i navedenoga.