Izrada programske podrške za analizu opterećenja komponente S-CSCF sustava IMS : diplomski rad - Hruška, Marko (M. Hruška, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad daje kratak opis povijesti mobilnih mreža, ali i osnovne podatke o četvrtoj generaciji mobilnih mreža. Ukratko su opisani dijelovi arhitekture 4G LTE (engl. Long Term Evolution) te osnovne funkcije elemenata u arhitekturi LTE. Glavni naglasak u radu je dan arhitekturi IMS (engl. Internet Protocol Multimedia Subsystem). Opisane su sve osnovne komponente arhitekture IMS te načini komunikacije između komponenata, ali i protokoli koji se koriste u razmjeni podataka: Diameter i SIP (engl. Session Initiation Protocol) protokol. Također je opisan postupak signalizacije prilikom razmjene registracijskih poruka protokola SIP. Postupak signalizacije zahtjeva REGISTER je bitan jer se cijeli postupak implementacije klijenta za slanje poruka na komponentu S-CSCF (engl. Serving – Call Session Control Function) i primanje odgovora s nje temelji na registracijskim porukama protokola SIP. Na kraju ovog rada opisana je izrada programske podrške, potrebna za provedbu analize prometnog opterećenja. Isto tako, ukratko je opisana eksponencijalna distribucija po kojoj je izvršeno testiranje komponente S-CSCF. Osim toga, prikazani su rezultati testiranja komponente S-CSCF. Ova komponenta je testirana sa 3 testa čiji se intenzitet zahtjeva generira po eksponencijalnoj distribuciji.