Detekcija dijabetičke retinopatije pomoću strojnog učenja : diplomski rad - Bzik, Jan (J. Bzik, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Procjenjuje se da dijabetes pogađa 387 milijuna ljudi. Dijabetička retinopatija u nekom obliku javlja se kod 35% - 40% oboljelih od dijabetesa. To je bolest koja može uzrokovati ozbiljno pogoršanje vida, pa čak i sljepoću. Liječnici, oftalmolozi, dijagnosticiraju dijabetičku retinopatiju nakon uvida u slike očne pozadine. To bolest karakteriziraju abnormalne strukture koje se pojavljuju na pozadini oka, abnormalne strukture poput: eksudata, mikroaneurizmi, krvarenja i neovaskularizacija. Ovaj rad opisuje sustav koji klasificira slike očne pozadine u jednu od 5 klasa. Slike su pretprocesirane radi poboljšanja kontrasta. Sustav se sastoji od dva dijela: nenadziranog učenja značajki pomoću algoritma k - srednjih vrijednosti i nadziranog učenja pomoću linearnog SVM-a. Sustav je testiran na skupu podataka objavljenom na Kaggleu u veljači, 2015. Sustav je postigao točnost klasifikacije od 65.8% i odziv 66%.