Analiza karakteristika prometa igara u oblaku i evaluacija iskustvene kvalitete u bežičnoj lokalnoj mreži : diplomski rad - Ilić, Vanja (V. Ilić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada bio je proučiti utjecaj dodatnih paralelnih mrežnih tokova na iskustvenu kvalitetu korisnika pri korištenju igranja u oblaku na pokretnom uređaju. Provedeno je ispitivanje pri čemu je identificiran minimalan broj dodatnih mrežnih tokova pri kojem je iskustvena kvaliteta toliko degradirana da korisnik odustaje od daljnje igre. U početnom dijelu rada obrađena je tema igranja u oblaku uz poseban osvrt na igranje na pokretnim uređajima. Opisan je program GamingAnywhere te njegova inačica za pokretne uređaje. Obrađena je i tema lokalne bežične mreže te su opisani mrežni protokoli koji se javljaju pri njenoj realizaciji. Pomoću alata Wireshark snimljen je i analiziran mrežni promet te je na temelju toga definiran matematički model prometa na osnovu međudolaznih vremena i veličine paketa. Opisan je alat za generiranje prometa D-ITG i modificiran je njegov izvorni kod da bi se ostvario snimljeni model prometa te je uspoređen s izvornim prometom.