Izbor rasklopnog postrojenja za sekcioniranje prijenosne mreže : diplomski rad - Vukoja, Ivan (I. Vukoja, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Sva elektroenergetska oprema rasklopnih postrojenja elektroenergetskih sustava (EES) dimenzionirana je za određenu struju kratkog spoja, koja se određuje u fazi projektiranja postrojenja na temelju planiranog razvoja EES-a. U tu svrhu izračunavaju se maksimalne vrijednosti struja kratkog spoja za razdoblje planiranog životnog vijeka postrojenja. Proračuni se provode primjenom standarda IEC 60909 u programskom paketu Neplan-u. Ukoliko stvarni razvoj EES-a nije u skladu s planiranim, može se dogoditi da struje kratkog spoja u određenim uklopnim i pogonskim stanjima EES-a premaše rasklopnu moć prekidača, a samim time i cijelog postrojenja. U tom slučaju potrebno je sekcionirati EES na određenim mjestima, kako bi se smanjile struje kratkog spoja. Optimalno rasklopno postrojenje za sekcioniranje se određuje na temelju proračuna kratkog spoja, tokova snaga te gubitaka u mreži.