Prepoznavanje registarskih pločica iz video snimke u otežanim uvjetima : diplomski rad - Vučković, Ivan (I. Vučković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad se bavi problemom prepoznavanja registarskih oznaka automobila u prometu snimljenih na foto aparatu. Cilj rada je predložiti i implementirati metodu koja rješava navedeni problem te prikazati rezultate dobivene provođenjem metode. Zašto? Sve je veći broj automobila na cesti i povećava se potreba za automatskim video nadzorom prometa, a prepoznavanje registarskih oznaka automobila je važan dio automatskog video nadzora prometa. Obično, kvaliteta kamera koje se koriste za nadzor nije najbolja pa da bi se simulirala snimka nadzorne kamere koristi se digitalni foto aparat, a video snimka nije visoke rezolucije. Kako? Predloženo rješenje problema može se razdijeliti na nekoliko osnovnih dijelova, a to su segmentacija objekta iz video snimke, pronalazak objekta zadovoljavajućih dimenzija, traženje registarske pločice na objektu i prepoznavanje znakova na registarskoj pločici. Kako bi metoda u ovom radu uspješno radila, zahtjevi za ograničenjima koji se moraju poštovati su da se automobil mora kretati prema kameri, da se mora nalaziti na kameri bližoj strani ceste i da se mora kretati relativno polako.