Distribuiran optički senzorski sustavi : diplomski rad - Perić, Domagoj (D. Perić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je obrađena tema distribuiranih optičkih senzorskih sustava u vremenskoj domeni (OTDR) temeljenih na Rayleighevom, Ramanovom i Brillouinovom raspršenju. Dan je prikaz teoretske osnove navedenih elektromagnetskih raspršenja te principi rada optičkih reflektometra temeljenih na svakom od triju raspršenja. Obrađena je tema odnosa detektiranog signala i šuma te metode suzbijanja šuma u detektiranom signalu korištenjem raznih metoda usrednjavanja i metodom kodiranog reflektometra u vremenskoj domeni (COTDR). Na kraju, prikazan je postupak eksperimentalnog razvoja distribuiranog Ramanovog temperaturnog senzora. Izveden je Ramanov OTDR kojim je uspješno detektirana promjena temperature duž ispitnog svjetlovoda od 4 km.