Analiza svojstava protokola usmjeravanja u bežičnim senzorskim mrežama : diplomski rad - Bebek, Rade (R. Bebek, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Senzorske mreže omogućuju prikupljanje informacija iz stvarnog svijeta, te ih pretvaraju u digitalni oblik kojeg šalje putem susjednih čvorova do glavne stanice, gdje se spremaju i obrađuju u centralnom čvoru. Senzorski čvorovi prvobitno su korišteni u vojne svrhe a danas integrirani u okolinu pomažu u različitim aspektima života kao što su izbjegavanje prirodnih katastrofa poput poplava, nadziranje okoliša, upravljanje prometom, realizaciju pametnih kuća itd. Najveći problemi kod senzorskih mreža su usmjeravanje, sigurnost, minimiziranje potrošnje energije, izbjegavanje sudara, samo prilagodljivost na promjenu gustoće senzora itd. Cilj ovog rada je opisati arhitekturu senzorski mreža i protokolarni složaj, upoznati se s glavnim problemima koji se susreću prilikom realizacije neke senzorske mreže, detaljno se upoznati sa svim protokolima usmjeravanja koji se mogu danas koristiti za realizaciju senzorske mreže, te provesti analizu protokola usmjeravanja koji su dostupni u mrežnom simulatoru NS2, nad postavljenom topologijom.