Akustički otisci : diplomski rad - Tumbri, Jurica (J. Tumbri, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan primarni način rada i primjene sustava identifikacija glazbenih zapisa s akustičnim otiscima. Navedeni su opći dijelovi sustava te mogući procesi od pripremne obrade zapisa, izgleda otiska i pretraživanja baze s najvećim fokusom na ekstrakciju značajki. Nabrojane su najviše korištene značajke u amplitudnoj i spektralnoj domeni, te obrađena su dva najzastupljenija algoritma detekcije tempa u glazbi. U sklopu rada su izvedeni algoritmi ekstrakcija značajki u programskom sučelju Matlab čiji se izvorni kodovi nalaze u dodatku. Isti algoritmi su testirani na proizvoljnoj bazi glazbenih zapisa s obzirom na osjetljivost na dužinu analiziranog uzorka, dodani šum, te pomak tona.