Praćenje plovila u radarskim snimkama : diplomski rad - Barešić, Mauro (M. Barešić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi za detekciju i praćenje plovila koriste se za povećanje sigurnosti plovidbe. Takvi sustavi koriste razne senzore među kojima su optičke kamere, termalne kamere te radarski sustavi. Radarski sustavi koriste specijalizirane algoritme koji estimiraju i predviđaju trajektorije plovila kako bi ih što uspješnije detektirali i pratili. U ovom diplomskom radu implementiran je jedan takav algoritam temeljen na proširenom Kalmanovu filtru. Korišteni model gibanja plovila temeljen je na modelu krivocrtnog gibanja. U radarskim snimkama nalazi se velika prisutnost šuma čiji utjecaj na kvalitetu rada sustava nije zanemariv te se zato koriste algoritmi za obradu binarne slike kako bi se šum umanjio.