Izvedba video komunikacijskog protokola za socijalnu mrežu za starije osobe : diplomski rad - Smrečki, Tomislav (T. Smrečki, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Današnja Internet komunikacija podrazumijeva bogato multimedijsko iskustvo. Tekst biva zamijenjen slikom, videozapisom i zvukom zahvaljujući velikom napretku u postignutim mrežnim brzinama. Cilj ovog diplomskog rada je bio implementirati video komunikaciju kao dio socijalne mreže za starije osobe. WebRTC u kombinaciji s Node.js razvojnim okruženjem te Socket.IO library-em se pokazao kao iznimno jednostavno rješenje za izvedbu video komunikacije. Izvedba je podijeljena u dva dijela, klijentski i serverski dio. Klijentski dio je zapravo web aplikacija kojoj se pristupa putem web preglednika, a koja komunicira sa serverskim dijelom u svrhu uspostave video komunikacije sa drugim takvim klijentskim dijelom. Na serverskom dijelu se stvaraju tzv. sobe od kojih svaka sadržava po jedan par korisnika koji žele uspostaviti video komunikaciju. Preko tih soba se odvija razmjena signalizacijskih poruka između dva klijentska dijela u svrhu uspostave video komunikacije. Node.js koji se koristi na serverskoj strani te Socket.IO library koji povezuje klijentsku i serversku stranu brinu o inicijalnoj razmjeni poruka između dvije klijentske aplikacije koje žele uspostaviti video komunikaciju, dok WebRTC pomaže u uspostavi same P2P video komunikacije. Uz pomoć nabrojanih tehnologija razvijeno je funkcionalno rješenje koje, izuzev mobilne iOS platfome, radi za većinu operacijskih sustava ako mu se pristupa putem web preglednika koji podržavaju WebRTC (Chrome, Firefox i Opera među ostalima).