Mobilna aplikacija potpore pilota : diplomski rad - Rudman, Mario (M. Rudman, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Razvitak zrakoplovne industrije u zadnjih 20-ak godina premašio je mnoga očekivanja te je danas broj dnevnih letova premašio brojku od sto tisuća. Razvijena tržišta kao što su Europa i SAD bilježe najveći promet i konstantan rast, dok Bliski istok i Azija tek očekuju ogroman porast letova te nagli razvitak zrakoplovne industrije. Trenutni broj pilota u svijetu ne zadovoljava sadašnje potrebe i već je sada veliki problem u zrakoplovstvu deficit iskusnih i stručnih članova posade. Uz daljnji pritisak tržišta za još većim povećanjem dnevnih letova, manjak pilota rezultirat će povećanjem pilotskih dužnosti. Iako dio zrakoplovnih kompanija i dalje sa skepsom gledaju na proces upravljanja rizikom umora, očito je da trenutačno stanje nije održivo i da je rješenje prijeko potrebno. U sklopu ovog rada napravljena je mobilna aplikacija koja je dio sustava za upravljanje rizikom umora. U rješenju se koriste najmodernije tehnologije s naglaskom na nosivu tehnologiju. Nosiva tehnologija koristi se za prikupljanje moždano-fizioloških parametara pilota te se na osnovu tih podataka, u stvarnom vremenu, procjenjuje njegovo psihofizičko stanje odnosno umor. Trenutni algoritam koji procjenjuje umor napravljen je na osnovnoj razini i služi kao kvalitetna početna točka za eventualni daljnji razvitak u znanstvenom smjeru. Svi prikupljeni podaci sinkroniziraju se sa centralnim poslužiteljem te su vidljivi kroz web aplikaciju iFlight. Osim procijene umora, pilotu je omogućen uvid u njegov dnevni raspored, te detaljan prikaz svakog leta uz specijalizirana meteorološka izvješća. Dodatno, uz svaki let moguće je jednostavno ispuniti eventualna sigurnosna izvješća koja se također sinkroniziraju sa centralnom bazom podataka. Mobilna aplikacija mPilot zajedno s web aplikacijom i centralnim poslužiteljem čine jedan sustav za upravljanje rasporedom pilota i rizikom umora.