Satelitska bežična lokalna mreža : diplomski rad - Rajčić, Silvana (S. Rajčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Satelitski internet je način pristupa internetu posredovanjem geostacionarnih komunikacijskih satelita. Najbolja primjena tehnologije je na udaljenim, izoliranim lokacijama, koje inače ne bi imale, ili bi imale lošu povezanost na internet. Kod jednosmjernog pristupa se "downlink", tj. skidanje podataka s interneta vrši posredstvom satelita, a "uplink", tj. stavljanje podataka se vrši nekim drugim načinom (npr. dial-up, GSM, ADSL). Dvosmjerni internet koristi satelit i za uplink i za downlink. Prednost ovakvog načina korištenja je ta, jer je za pristup potrebna samo satelitska antena s posebnim LNB-om (engl. low-noise block downconverter), koji ima i prijamni i odašiljački dio. Povratni kanal je satelit sam, te je ova tehnologija idealna za izolirane lokacije.