Automatska izgradnja prijevodnih rječnika temeljena na semantičkim vektorskim prostorima : diplomski rad - Antunović, Toni (T. Antunović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Rječnici i prijevodne tablice izraza osnova su modernih sustava za statističko strojno prevođenje. Tradicionalni postupci za automatsku izgradnju prijevodnih rječnika oslanjaju se na usporedne dvojezične korpuse. Kako je izgradnja usporednih korpusa iznimno naporan i skup postupak, noviji se postupci automatske izgradnje prijevodnih rječnika oslanjaju na usporedive korpuse u kojima je uparivanje između dvaju jezika načinjeno tek na razini dokumenta. Izgradnja usporedivih korpusa značajno je manje zahtjevna od izgradnje usporednih korpusa, a razvijeni su i pouzdani postupci za automatsku izgradnju takvih korpusa. U okviru ovog diplomskog rada proučeni su postupci za automatsku izgradnju prijevodnih rječnika temeljeni na usporedivim korpusima.