Koordiniranje mikrousluga : diplomski rad - Bošnjak, Matej (M. Bošnjak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Zbog porasta broja klijenata koji koriste njihove usluge, veliki internetski pružatelji usluga postupno prelaze na arhitekturu temeljenu na mikrouslugama. Mikrousluge su samostalne komponente sustava fokusirane na obavljanje samo jednog zadatka. Složene zadaće obavljaju komunicirajući i surađujući s drugim mikrouslugama unutar sustava. Arhitektura temeljena na mikrouslugama, u odnosu na prije korištenu monolitnu arhitekturu nudi povećanje skalabilnosti sustava i povećanje otpornosti sustava na greške. Olakšano je i ispravljanje pogrešaka jer se poboljšane komponente mogu postavljati na poslužitelj bez prekida rada sustava. Komunikacija i integracija komponenti sustava mora biti izvedena na način da se osigura slaba povezanost komponenti i visoka kohezija koda. U praktičnom dijelu prikazana je izrada jednostavne aplikacije temeljene na mikrouslugama. Korištene su i neke gotove i testirane komponente otvorenog koda (Netflix Eureka, Netflix Hystrix i sl.) i na jednostavnom primjeru su prikazane prednosti aplikacija temeljenih na arhitekturi mikrousluga.