Sustav za mjerenje relativne permitivnosti i faktora dielektričkih gubitaka izolacijskih tekućina : diplomski rad - Barišić, Petar (P. Barišić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu razvijena je laboratorijska metoda za određivanje relativne permitivnosti i faktora dielektričkih gubitaka izolacijskih tekućina. Mjerenja su obavljena na uzorku transformatorskog ulja u normiranim opsezima jakosti električnog polja i temperature, koje zahtjeva norma IEC 60247. Metoda se temelji na posrednom određivanju tih veličina putem mjerenja kapaciteta i kuta gubitaka ispitnog modela. Metoda je realizirana na principu ''mosnih'' metoda za određivanje kapaciteta i kuta gubitaka, gdje je u jednoj grani spojen etalonski kondenzator zanemarivog kuta gubitaka, dok je u drugoj ispitni model, izveden kao cilindrični kondenzator. Za obradu mjernih rezultata korištena je akvizicijska kartica NI 6356 koja je preko USB-a spojena na računalo i upravljana preko sučelja napravljenog u programu LabVIEW. Kako bi prilagodili ulazni signal u karticu na maksimalnih 10V, izlazi iz kondenzatora su spojeni na ulaze (invertirajuće) dualnog operacijskog pojačala LT1113. Vrijednosti parametara povratne veze oba pojačala su odabrane tako da se na njihovim izlazima dobije napon pogodan za karticu (max. 10V). Također, njihove vrijednosti uzrokuju gotovo jednak fazni pomak, čime je olakšan konačan proračun faktora dielektričkih gubitaka.