Vektorsko upravljanje brzinom vrtnje asinkronog stroja bez mjernog člana brzine vrtnje : diplomski rad - Ivković, Šime (Š. Ivković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Asinkroni strojevi su najčešće korišteni strojevi u elektromotornim pogonima. Elektromotorni pogoni s asinkronim strojem mogu biti vektorski ili skalarno upravljani. U ovom radu obrađuje se vektorsko upravljanje asinkronim strojem bez mjernog člana brzine vrtnje. Vektorsko upravljanje temelji se na upravljanju referentnim vektorom napona prilikom čega se koristi modulacija širine impulsa. Upravljanje asinkronim strojem izvršava se korištenjem Texas instruments platforme koja se sastoji od upravljačke ploče i upravljačke kartice. Algoritam upravljanja preuzet je iz Texas instruments biblioteke i učitan u programski paket Code Composer Studio. Korištenjem navedene platforme i programskog paketa, napravljeni su pokusi zaleta, reverziranja i kočenja. Na dobivenim odzivima postoje oscilacije koje su u skladu s očekivanjima zbog neprecizne estimacije toka i brzine.