Mjerenje temperature otporničkim osjetilima s negativnim temperaturnim koeficijentom : diplomski rad - Jozić, Marina (M. Jozić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je princip rada kovinskih, PTC i NTC otporničkih osjetila temperature. Analizirane su i grafički prikazane njihove R(T) karakteristike, navedeni su materijali od kojih se izrađuju, te je opisana primjena pojedinih osjetila. U poglavlju 2.1. naglasak je na kovinskim osjetilima gdje je opisana i Pt-25 sonda koja je korištena kao referenca pri umjeravanju. U poglavlju 2.3. fokus je na osjetilima s negativnim temperaturnim koeficijentom, tu spadaju osjetila koja su umjerena u okviru ovog diplomskog rada. Opisana su dva načina na koja se mogu dobiti parametri aproksimacijske krivulje na temelju koje se iz izmjerenog otpora dobiva vrijednost temperature što je uspoređeno sa Steinhart-Hartovom formulom. Za određivanje nepoznatih parametara korištena je metoda najmanjih kvadrata. Glavnina rada je u poglavlju 3. Najprije je opisan set-up (mjerni postupak s mjernom opremom), nakon toga napravljen je proračun baziran na podacima iz poglavlja 2.1.2. i 2.3.4., te je na kraju napravljen prikaz rezultata i usporedba s rezultatima umjeravanja tih otpornika prijašnjih godina. Pokazano je da mjerna nesigurnost može biti na razini 10 mK ili čak i bolja za uži temperaturni raspon.