Softverski definirani radio za emulaciju radijskih baznih postaja pokretnih komunikacija : diplomski rad - Ivanišević, Daria (D. Ivanišević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Uvođenje LTE/SAE arhitekture ne predstavlja proces nadogradnje dosadašnjih arhitektura, već izgradnju nove mreže. Evolucija ka LTE podrazumijeva smanjivanje broja mrežnih elemenata u cilju postizanja što veće jednostavnosti arhitekture mreže. Također, teži se potpunom prelasku na mreže sa komutacijom paketa što predstavlja prve korake ka nastanku all-IP ravne arhitekture. Cilj radio evolucije je da se kašnjenje učini što manjim, tako da radio ne bude ograničavajući faktor u ukupnom kašnjenju. Nadalje, prisutan je i napredak u području radiokomunikacija. SDR je nova tehnologija koja ne traži stalna ulaganja u nove radiouređaje, već će osigurati takav radiouređaj koji jednostavnim reprogramiranjem može obaviti različite zadatke. Komponente obično implementirane u hardveru, sada su implementirane u softveru. Softverski definirani radio doživjet će pravu revoluciju tek kada operatori i industrija počnu ulagati veća sredstva u razvoj takvih sustava čime bi se osigurala dugotrajnost i isplativost ulaganja u postojeće, kao i razvoj novih generacija radijskih sustava. Jedan od open source projekata koji koristi SDR tehnologiju naziva se GNU radio. Sama arhitektura GNU radija temelji se na C++ i Phyton jezicima. Predmet ovog diplomskog rada je emulacija baznih postaja LTE generacije uporabom GNU radija. U nedostatku odgovarajuće opreme i programskih skripti potrebnih za emulaciju, ona nije izvršena. Međutim, dat je opis emulacije bazne stanice 2.generacije koja je izvršena 2010.godine na Sveučilištu u Calabriji.