Puštanje u pogon kogeneracijskog postrojenja : diplomski rad - Žmire, Marija (M. Žmire, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu opisano je puštanje u rad kogeneracijskog postrojenja. U radu su korišteni podaci i mjerenja za stvarno kogeneracijsko postrojenje Spin Valis Internacional. Ispitivanja su rađena za pokusni rad elektrane prema planu i programu ispitivanja u pokusnom radu. Prvo je obrađena analiza mogućnosti priključka korisnika na elektroenergetsku mrežu, gdje su definirane moguće varijante priključka. Mreža je analizirana prema naponskim prilikama, tokovima snage, gubitcima u mreži i kratkospojnim prilikama, te na temelju tih analiza odabran je optimalan priključak. Zatim je obrađen utjecaj postrojenja na kvalitetu mrežu, gdje se ispitivala frekvencija i napon prije i poslije priključenja elektrane na mrežu. Obveza ispitivanja je bila osigurati uvjete i mjere za rad na siguran način sukladno Mrežnim pravilima i njegovim podzakonskim aktima. Nakon pojedinog ispitivanja zapisani su rezultati ispitivanja i provjerava udovoljavaju li traženim kriterijima. Ukoliko su rezultati ispitivanja zadovoljavajući (unutar granica tolerancije) konstatira se uspješan završetak ispitivanja. Opisano je ishođenje građevinske dozvole i plan izgradnje elektrane. Mjerenja su izvršena u programskom paketu Digsilent Powerfactory 14.