Sustav za kontinuirano praćenje disanja kapacitivnom metodom : diplomski rad - Martinović, Toni (T. Martinović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu prikazan je pregled metoda za praćenje disanja ispitanika. Pomoću elektrostatskih simulacija proučen je utjecaj geometrije elektroda kapacitivnog senzora na njegovu karakteristiku te je predložen oblik koji daje zadovoljavajuću osjetljivost i linearnost, uz istodobno postizanje malih dimenzija i jednostavnosti izrade. Karakteristika dobivena simulacijom uspoređena je s karakteristikom izmjerenom na izrađenom prototipu senzora. Opisane su komponente elektroničkog sustava koji omogućuje kontinuirano mjerenje kapaciteta senzora. Za mjerenje kapaciteta koristi se integrirani sklop AD7746 koji se odlikuje visokom razlučivošću mjerenja. Sustav se temelji na mikrokontroleru izrazito niske potrošnje MSP430FR5969, a za pohranjivanje podataka koristi se mikro SD kartica. Korisničko sučelje koje omogućuje konfiguraciju sustava i preuzimanje snimljenih podataka predstavlja Android aplikacija koja se izvodi na pametnom telefonu, a sa sustavom se povezuje putem Bluetooth LE modula RN4020. Posebna pažnja posvećena je niskoj potrošnji i kompaktnosti sustava pa su sve komponente, uključujući naponski regulator s prekidanjem struje i sklop za punjenje litijskih akumulatora, smještene na tiskanoj pločici dimenzija 42 mm x 24 mm. Razvijeni sustav postiže višednevnu autonomiju rada napajanjem iz Li-Po akumulatora kapaciteta 400 mAh.