Nova generacija kompenzacijskih uređaja za regulaciju napona i jalove snage u prijenosnoj mreži : diplomski rad - Flis, Andrea (A. Flis, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Očuvanje stabilnosti elektroenergetskog sustava, kao i sama sigurnost prijenosa električne energije zadaće su operatora prijenosnog sustava koje postiže regulacijom napona i kompenzacijom jalove snage. Kako bi se to postiglo operator prijenosnog sustava odabire potrebne uređaje za kompenzaciju jalove snage koji zadovoljavaju potrebne tehničke i ekonomske uvjete. Klasični uređaji poput kondenzatorskih baterija i poprečnih prigušnica ne ispunjavaju sve potrebne uvjete sa tehničke strane, te se u tome slučaju koriste nove generacije kompenzacijskih uređaja temeljene na energetskoj elektronici. Iako zbog svojih nedostataka klasični uređaji su i dalje raspostranjeniji zbog pristupačnije cijene.