Mobilna aplikacija za praćenje i upravljanje klimom unutarnjeg prostora : diplomski rad - Lipnik, Stjepan (S. Lipnik, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad predstavlja mobilnu aplikaciju, zajedno s pozadinskim servisom, za pregledavanje trenutnih klimatskih parametara, pregled povijesti istih pomoću grafa kao i temperaturnu regulaciju sobe dodijeljene prijavljenom korisniku. Mobilna aplikacija je razvijena za Android OS, min. verzija 4.1 Jelly Bean, u programskom jeziku Java, a pozadinski servis je izgrađen kao REST servis pomoću Java Servlet tehnologije. Glavni dio sustava je pozadinski servis koji obrađuje sve zahtjeve dobivene od mobilne aplikacije, obavlja komunikaciju s ostalim dijelovima sustava i obavlja glavninu obrade podataka, dok mobilna aplikacija u sustavu ima ulogu korisničkog sučelja. Korisnik se na sustav prijavljuje sa svojim FERweb korisničkim računom. Sigurna komunikacija između mobilne aplikacije i pozadinskog sustava ostvaruje se HTTPS protokolom.