Sustav za prepoznavanje uzoraka aktivnosti mozga : diplomski rad - Paliska, Janja (J. Paliska, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Istraživanje mozga jedno je od najaktualnijih područja istraživanja. Uz brojna istraživanja raznih mentalnih bolesti, sve više se ulaže u sustave sučelja mozak–računalo kojima se, alternativnim putem, omogućava nepokretnim ljudima komunikacija s okolinom. Snimanjem i adekvatnom obradom moždanih valova, moguće je kreirati sustave za prepoznavanje namjere motoričkog pokreta ljudi. U sklopu ovoga rada, implementiran je jedan takav sustav koji na temelju EEG snimki klasificira zamišljene pokrete. Sustav kreće s učitavanja i obradom podataka, nakon čega, od svih dostupnih kanala, obavlja selekciju kanala, i to na dva načina: ručno i pomoću PCA projekcije. Nakon toga slijedi vremensko-frekvencijska analiza pomoću valićnoga filtarskog sloga iz koje se u idućem koraku kreiraju značajke. Na kraju se sve klasificira pomoću SVM metode strojnog učenja. Sustav je testiran na dostupnoj bazi podataka.