Upravljanje vjetroagregatom korištenjem linearizacije u povratnoj vezi : diplomski rad - Sirotnjak, Serđo (S. Sirotnjak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Potreba razvijanja naprednih sustava upravljanja brzinom vrtnje i snagom vjetroagregata raste s povećanjem dimenzija vjetroagregata. Zbog nelinearne dinamike vjetroagregata, korištenjem nelinearnih metoda sinteze upravljanja moguće je poboljšati sustav upravljanja vjetroagregatom. U radu je implementirano nelinearno upravljanje pomoću linearizacije u povratnoj vezi za radno područje gdje je cilj upravljanja optimizacija generirane snage. Ponašanje sustava s razvijenim upravljanjem pomoću linearizacije u povratnoj vezi uspoređena je s ponašanjem sustava upravljanog PI regulatorom te je tako potvrđena ispravnost implementiranog upravljačkog algoritma. Upravljanje pomoću linearizacije u povratnoj vezi moguće je poboljšati ako se prilikom sinteze regulatora uzmu u obzir fizička ograničenja sustava.