Primjena metaheuristike simuliranog hlađenja kod rješavanja p-median problema : završni rad - Bartolec, Ivan (I. Bartolec, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se p-median problemom. To je problem lokacije objekata, problem gdje je potrebno pronaći podskup zadanih točaka koji će posluživati ostale točke tj. klijente. Problem je NP-težak i nije ga moguće riješiti korištenjem egzaktnih algoritama u polinomijalnom vremenu. Stoga koristimo poboljšavajuće heuristike (algoritmi koji daju približno dobro rješenje) ,odnosno metaheuristike koje su algoritmi koji su primjenjivi na više različitih vrsta problema. Simulirano hlađenje spada pod metaheuristike, i analogno je hlađenju metala u prirodi. Brže hlađenje, odnosno brzo pretraživanje, donosi lošije rezultate, dok sporije hlađenje donosi bolje rezultate. Simulirano hlađenje je dobro za rješavanje velikih problema jer omogućuje izlazak iz lokalnih optimuma u potrazi za onim globalnim. U ovom radu implementiran je algoritam simuliranog hlađenja koji se može primjeniti na p-median probleme. Algoritam je nazvan SA_pmed i napisan je u programskom jeziku Python, verziji 2.7.10 . Algoritam kao rješenje izbacuje najbolje pronađeno rješenje funkcije cilja te omogućuje analizu utjecaja parametara algoritma na kvalitetu dobivenog rješenja.