Programska knjižnica za podršku korištenja statističkog alata unutar simulacije trgovanja električnom energijom : završni rad - Sakač, Filip (F. Sakač, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Power TAC je natjecanje u kojem se inteligentni programski agenti natječu u ostvarivanju profita na liberaliziranom tržištu električne energije. Programski agenti na temelju podataka o tržištima i vremenskoj prognozi moraju donositi odluke o svojim potezima da bi mogli svojim korisnicima osigurati potrebnu energiju i ostvariti profit na tržištu. Za obradu podataka Power TAC agentu potrebno je omogućiti korištenje naprednih statističkih alata. Jedan od danas najpopularnijih jezika za statističku obradu podataka je R. Glavna prednost korištenja jezika R za obradu podataka je broj funkcija koje su implementirane u njemu i njegovim programskim knjižnicama. Uz ovaj rad razvijena je knjižnica RWrapper koja olakšava programeru koji radi na Power TAC agentu upotrebu jezika R za obradu svojih podataka. RWrapper za povezivanje Jave i jezika R koristi Renjin zbog njegovih performansi i jednostavne integracije s agentom. Knjižnica za korisnika rješava mnoge probleme do kojih dolazi prilikom prijenosa podataka između ta dva programska jezika i korisniku pruža jednostavno sučelje za pozivanje naredbi i skripti pisanih u jeziku R.