Evaluacija multi-agentskih sustava temeljenih na povjerenju između agenata : završni rad - Jerončić, Ivana (I. Jerončić, 2015)
Sažetak: U multi-agentskim sustavima nemaju svi agenti jednake sposobnosti za izvršavanje odreĎenog zadatka u nekom trenutku. Stoga, potrebno je uspostaviti grupnu hijerarhiju. Hijerarhija se temelji na vrijednostima povjerenja meĎu agentima unutar grupe. Te vrijednosti reflektiraju reputaciju svakog agenta unutar grupe. U svrhu računanja povjerenja, agenti odreĎuju povjerenja prema susjedima usporeĎujući svoja opažanja s opažanjima svojih susjeda. Te opažene vrijednosti povjerenja se obraĎuju na način da se sposobnijim agentima pridjeljuju veće vrijednosti povjerenja. Kako bi se osigurala konvergencija povjerenja, koristi se adaptivni mehanizam za pouzdanja agenata prema susjedima. Prikazano je upravljanje formacijom grupe temeljeno na povjerenju. Na kraju je usporeĎen uspjeh u pretraživanju prostora formacijom temeljenoj na povjerenju s uspjehom pretraživanjem fiksnom formacijom. Ključne riječi: multi-agentski sustavi, decentralizirano upravljanje, sustavi temeljeni na povjerenju, protokol razvoja povjerenja, konsenzus algoritmi