Integracija relacijskih i NoSQL sustava za upravljanje bazama podataka : diplomski rad - Žiković, Ivan (I. Žiković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu se istražuju mogućnosti integracije relacijskih i NoSQL sustava za upravljanje bazama podataka. Opisane su razlike u načinima distribucije podataka uz posebnu pažnju na razine konzistentnosti. Implementiran je sustav koji integrira relacijsku PostgreSQL i NoSQL MongoDB baze podataka. Osmišljen je ogledni primjer sustava na kojem se testiralo rješenje. Testiran je rad sustava u distribuiranoj okolini s više MongoDB čvorova. Testirano je i ponašanje sustava u slučaju ispada MongoDB čvora. Pokazane su razlike u odabiru algoritma za izvršavanje operacija spajanja između relacijskog i integriranog sustava.