Akustičke značajke violine : diplomski rad - Horvat, Filip (F. Horvat, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu obrazložena su osnovna svojstva zvuka, građa violine te način na koji violina vrši pretvorbu energije i reproducira zvuk. Također, navedene su tehnike sviranja i osnovne akustičke kvalitete violine. U drugom dijelu opisano je mjerenje objektivnih i subjektivnih parametara. Predstavljeni su i opisani rezultati istraživanja te je provedena analiza korelacije između tih parametara. Ispitivanje je provedeno na 7 različitih violina i određeni su bitni akustički parametri kao što je spektar zvuka, usmjerenost u slobodnom polju te dinamički raspon violina.