Izrada aplikacije za proračun ulazne struje pretvarača s diodnim ulazom : diplomski rad - Čavar, Mladen (M. Čavar, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu su analizirani pretvarači napona i frekvencije sa šest pulsnim i dvanaest pulsnim diodnim ulazom. Posebna pozornost posvećena je proračunu ulazne struje i napona pretvarača napona i frekvencije. U tu svrhu kreirani su Matlab Simulink modeli šest pulsnih i dvanest pulsnih pretvarača napona i frekvencije. Analiziran je utjecaj ulaznih parametara simulacije, odnosno utjecaj: napona kratkog spoja transformatora, snage mreže, snage trošila, induktiviteta međukruga, komutacijskih induktiviteta i XR omjera na izlazne rezultate simulacije. Izlazni rezultati simulacije su valni oblik napona i struje na ulazu u pretvrač te njihova totalna harmička izobličenja. Utvrđeno je da najveći utjecaj na THD napona i struje imaju parametri napon kratkog spoja transformatora, snaga mreže i snaga trošila što je bilo i za očekivati. S druge strane najmanji utjecaj je imao XR omjer i induktivitet istosmjernog međukruga. Također je napravljena aplikacija za proračun ulazne struje i napona pretvarača sa šest pulsim i dvanaest pulsnim diodnim ulazom. Aplikacija omogućava jednostavnu promjenu ulaznih parametara simulacije, provedbu simulacije, prikaz rezultata simulacije kao i izvoz rezultata u Microsoft Excel tablicu. Aplikacija je razvijena unutar Matlab programskog paketa pomoću Matlab Guide toolbox-a.