Upravljanje troosnim kartezijskim robotom Schneider Electric pomoću PLC-a Modicon M238 : završni rad - Burčul, Domagoj (D. Burčul, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je puštanje u pogon i upravljanje osima troosnog kartezijskog robota MAX R3. Sinkronim servo BMH i BSH motorima upravljaju servo pretvarači Lexium 32A, a pretvaračima upravlja logički kontroler LMC058. Osim samog sučelja i povezivanja, u radu je objašnjen i način komunikacije servo pretvarača s kontrolerom, kontrolera s računalom i HMI Magelis S5T-a s kontrolerom. Programskim alatom SoMachine upravlja se kontrolerom, a alatom Vijeo-Designer dizajnira se i projektira HMI. Putem HMI-a ostvareno je ručno upravljanje svakom osi zasebno te pozicioniranje manipulatora u zadane koordinate pri čemu se osi gibaju zadanom brzinom. Prilikom izvođenja ovih operacija na HMI-u je moguće čitati trenutne koordinate manipulatora. Alat robota predstavlja hvataljka, a u radu je objašnjen način upravljanja hvataljkom iz programskog alata Lynx SSC-32 terminal.