Neuralne mreže u izdvajanju govornog signala iz zvučnog zapisa : diplomski rad - Henc, Stjepan (S. Henc, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dan je pregled trenutnog stanja područja izdvajanja govora i pregled najuspješnijih strategija za izdvajanje govora. Poseban naglasak stavljen je na duboke neuronske mreže. Odabrana je BLSTM-RNN arhitektura neuronske mreže i CURRENNT kao programski paket za rad s tom mrežom. Uspješnost izdvajanja govora je ispitana na skupu podataka prvog zadatka drugog CHiME natjecanja (engl. CHiME 2nd challenge Task 1) i postignuto je apsolutno poboljšanje točnosti od 25% za prepoznavanje govora sa smetnjama koristeći sustav za prepoznavanje čistog govora s malim opsegom rječnika.