Detekcija i raspoznavanje objekata konvolucijskim neuronskim mrežama : diplomski rad - Jurišić, Fran (F. Jurišić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađuju se konvolucijske umjetne neuronske mreže počevši od opisa slojeva od kojih se grade, povijesti njihovog razvoja i pregleda istaknutih radova u kojima su ostvarile zamjetne rezultate. Dani su opisi nekoliko javno dostupnih alata za rad s konvolucijskim neuronskim mrežama, njihovi principi rada i tehnologije na kojima se zasnivaju, te su pobrojani razni javno dostupni skupovi podataka s područja rukopisa, prometnih znakova i generalnih objekata na kojima se mogu uspoređivati uspješnosti modela za detekciju i raspoznavanje. Koristeći originalnu arhitekturu konvolucijske mreže DipNet i jedan režim učenja, predstavljen je niz statistika vezanih uz rad te mreže na problemu raspoznavanja prometnih znakova. Na skupovima podataka GTSRB i BTSC ostvareni rezultati su bolji od ljudskih i usporedivi s najboljim koje su postigle druge konvolucijske mreže.