Tehno-ekonomska analiza integrirane Sunčeve elektrane : diplomski rad - Kutlača, Goran (G. Kutlača, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada proučena je mogućnost izgradnje integrirane Sunčeve elektrane na krovu stambene zgrade na adresi Balotin prilaz 2 u Novom Zagrebu. U sklopu toga su odabrani tehnološki elementi sustava te su određene točke za potencijalnu instalaciju fotonaponskih panela. Potom je ispitana razina zasjenjenja i ozračenja za svaku od tih točaka, računajući kretanja sunca na nebu pomoću visine sunca na nebu i kuta azimuta Sunca. Odabrane su konačne točke za smještaj fotonaponski panela u sustavu te je provedena tehno-ekonomska analiza potencijalne izgradnje 10 kW integrirane Sunčeve elektrane na predmetnoj lokaciji. Također, dan je uvid u trenutno stanje tehnologije fotonaponskih modula. Dan je i dodatak o mogućim načinima financiranja jedna takova projekta, kao i upute kako steći pravo povlaštenog proizvođača električne energije. Izračunato je da, nakon 25 godina i uz otkupnu cijenu 1,91 kn/kWh u prvih 14 godina, akumulirana diskontirana dobit (umanjena investicijskim troškom) iznosi 196.885 kn, što odgovara 226% inicijalnog investicijskog troška. Pri tome je uzeta diskontna stopa od 7% te pretpostavka kako će cijeli investicijski trošak na sebe preuzeti stanari zgrade. Zaključeno je i da godišnji iznosi dobiti nakon oporezivanja predstavljaju zadovoljavajuće iznose u nadoknadi ukupnih troškova zgrade na zajedničke potrebe za električnom energijom. Iako u kasnijem dijelu životnog vijeka postrojenja dobici opadaju, prva godina započinje s iznimno visokih 76,5% nadoknade ukupnih troškova te se i do šeste godine rada, u kojoj se očekuje isplata cijelog investicijskog troška, nadoknađuje i dalje visokih 73% ukupnih troškova za struju zajedničkih potreba.