Samouravnotežujući jednoosni magnetski gradiometar : završni rad - Primorac, Boris (B. Primorac, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Jednoosni magnetski gradiometar je senzor za detekciju prisutnosti metalnog objekta,koji detektira objekt na temelju induciranja napona u prijemnim zavojnicama uslijed promjene magnetskog polja . Za pojačavanje signala koji se dobivaju sa magnetskog gradiometra,koristi se instumentacijsko pojačalo proizvođača Texas Instruments,model INA128. Budući da je potrebno uravnotežavanje jednoosnog magnetskog gradiometra,koristi se također i digitalno promjenjivi potenciometar uz pomoć kojega se definira pojačanje. Kako bi postigli samouravnotežavanje koristi se razvojna okolina eZ430-RF2500 u kojoj je ugrađen mikrokontroler MSP430F2274. Da bi se ostvarilo njegovo funkcioniranje u samouravnotežavanju,izrađen je programski kod u Code Composer Studio programskom okruženju kojim je mikrokontroler programira da obavlja zadanu funkciju. Preko eksperimentalnih testiranja utvrđuje se funkcionalnost samouravnotežujućeg jednoosnog magnetskog gradiometra,te nedostatci koji se otkrivaju prilikom eksperimentiranja se pokušavaju otkloniti kako bi sustav u što većoj točnosti obavljao funkciju za koju je predviđen.