Energetska učinkovitost u zgradarstvu i energetsko certificiranje zgrada : završni rad - Janković Miloš, Petra (P. Janković Miloš, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Činjenica da 41,3 % čine zgrade u ukupnoj potrošnji energije taj sektor ima velikog potencijala za uštede energije i emisije CO2. Povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu teži smanjenju gubitaka topline poboljšanjem toplinske izolacije, povećanju toplinskih dobitaka tako da koristimo Sunčevu energiju i prilagodimo orijentaciju zgrade, korištenju obnovljivih izvora, poboljšanju sustava grijanja i hlađenja te sustava ventilacije i klimatizacije. Različitim zakonima i direktivama određene zgrade obvezne su imati energetski certifikat koji određuje kvalitetu zgrade definiranjem energetskog razreda .