Analiza izloženosti željezničke mreže kvarovima uzrokovanim atmosferskim pražnjenjima : završni rad - Francetić, Ivan (I. Francetić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisana primjena podataka o atmosferskim pražnjenjima dobivenih iz sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja (SLAP, eng. Lightning Locating System, LLS) u analizi utjecaja udara munja na funkcionalnost željezničke mreže. U drugom poglavlju su ukratko opisani osnovni principi napajanja, uzemljenja i zaštite kontaktne mreže za sustav 25 kV, 50 Hz, koja se odnosi na dio željezničke mreže nad kojom se izvršava analiza. Treće poglavlje sadrži informacije o Sustavu za lociranje munja (SLM, eng. Lightning Location System - LLS) kao dijelu Europskog sustava LINET. Navedene su neke od njegovih mogućnosti u vođenju elektroenergetskog sustava, te je pobliže opisan princip rada sustava. Prikazan je dizajn programske podrške za obradu podataka o atmosferskim pražnjenjima i korelaciju atmosferskih podataka s geografskim podacima (GIS, eng. Geographic Information System) željezničke mreže. Pomoću opisane programske podrške provedena je analiza i korelacija nad stvarnim podacima atmosferskih pražnjenja u razdoblju od 2009. – 2014. godine.