Preporučiteljski sustavi u sveprisutnom računarstvu : diplomski rad - Pervan, Branimir (B. Pervan, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dan je uvod u sveprisutno računarstvo. Analizirani su temeljni algoritmi koje koriste preporučiteljski sustavi, te su analizirani zahtjevi na preporučiteljske sustave korištene u sveprisutnim okruženjima. Osmišljen je model kontekstno svjesnog preporučiteljskog sustava s posebnim naglaskom na prostor i vrijeme. Prikazani su mogući načini modeliranja prostora, vremena, korisnika i predmeta u sustavu, te je prikazan način sinteze filtarskih algoritama u jedinstvenu predikciju. Na kraju, osmišljeni model je implementiran i ispitan na osmišljenom ispitnom scenariju.