Modeliranje pomoćnog sustava elektrane za proračun prijelaznih stanja : diplomski rad - Špicnagel, Krešimir (K. Špicnagel, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Neprestano povećanje potrošnje električne energije zahtijeva izgradnju dodatnih proizvodnih kapaciteta u elektroenergetskom sustavu, ali i poboljšanje povezanosti između čvorišta u samoj mreži što dovodi do povećanja struje kratkog spoja. Uslijed povećanja struje kratkog spoja potrebno je provesti određene nadogradnje samog sustava, a prije svega sklopne opreme pri čemu je poseban naglasak na prekidačima. Povećanje struje kratkog spoja može biti toliko da na tržištu ne bude dostupan prekidač dovoljne prekidne moći. U sklopu ovog diplomskog rada biti će obrađeni uređaji za ograničavanje struje kratkog spoja čiji se rad temelji na zasićenju željezne jezgre. U svrhu boljeg razumijevanja samog principa rada ovih uređaja provedene su brojne simulacije na električnim mrežama u koje se ovakav uređaj planira ugrađivati. Sve simualcije su provedene korištenjem programa EMTP-RV pomoću kojeg se mogu vršiti proračuni prijelaznih pojava koje su prouzrokovane složenim interakcijama između različitih elementa elektroenergetskog sustava kao što su motori, prekidači, transformator i slično. Osim samih rezultata proračuna prijelaznih pojava navedene su i osnovne jednadžbe i teorija ključna za razumijevanje načina djelovanja navedenog ograničivača struje kvara. Svi rezultati i simulacije su popraćeni prikladnim primjedbama koje ukazuju na prednosti i nedostatke ove tehnologije. Bez obzira na nedostatke ovog uređaja (dimenzije, masa i cijena), on predstavlja čitavu jednu skupinu uređaja unutar koje se odlikuje jednostavnošću izvedbe i pouzdanim radom. Međutim, ova tehnologija je još u povojima i daljnje istraživanje je ključno za njegovu ulogu u elektroenergetskom sustavu budućnosti.